Lehmo Cuisine yrittäjähaastattelu 08.11.2004

 

Yrityksen kotisivuille tästä

Haastateltavana yrittäjä Petri Lehikoinen

Haastattelijat: Ella, Elli, Minna K. ja Ninni 9A

1. Voisitko hieman esitellä itseäsi ja yritystäsi?
Eli minä olen Lehikoisen Petri ja toimin Pohjois-Karjalan juhla- ja pitopalvelun toisena osakkaana. Yrityksestä käytämme nimeä Lehmon Cuisine.

2. Kerro taustastasi, nuoruudestasi ja siitä mitä kenties unelmoit tekeväsi isona?
Taustasta sen verran, että aikaisemmin koulun ja armeijan jälkeen olin myyntialalla töissä, kun taas äitini on ollut pitopalveluyrittäjänä jo 26 vuotta. Pari vuotta sitten päätimme että minäkin lähden tähän mukaan täyspäiväisesti. Idea sitten lähti siitä, ja hyvältä tämä on tähän asti näyttänyt.

3. Miten tulit ajatelleeksi yrityksen perustamista?
Sanotaanko, että aina tämä on ollut mielessä. Nyt lähdettiin tätä kuitenkin tekemään ihan vain kysynnän perusteella, jotta tälle olisi sitten jotain käyttöäkin.

4. Mistä liikeidea sitten syntyi?
Asiakkaiden toiveista. Iso paikka,jossa mahtuisi mahdollisimman moni samaan tilaan.Sellaisia on melko vähän täällä Joensuun seudulla, joten tarvetta kyllä oli.

5. Lähditkö liikkeelle yksin vai jonkun kanssa?
Lähdin äitini Kaarinan mukaan joka on kuten jo aiemmin mainitsin, pitänyt tämän alan yritystä jo 26 vuotta.

6. Millaisia olivat pelkosi ja odotuksesi?
Odotukset olivat sellaiset, että saataisiin elatus minulle, äidille sekä 1 tai 2 vakituiselle työntekijälle.Odotukset ovat kyllä ylittyneet! Pelkotila oli se, että itselläni ei ole ravintola-alan koulutusta. "Ei ole suutarin
lapsella kenkiä" sanonta pitää tässä tapauksessa paikkansa. Siltä puolelta tietämystä ei siis löydy. Muuten ihan luottavaisin mielin.

7. Millaista luulit yrittämisen olevan?
Oikeastaan minulla ei ollu mitään suurempia luuloja tai ihannointikuvia, koska olen pienestä pitäen nähnyt, mitä se todellisuudessa on. Siihen on usein odotukset ihmisillä vähän erillaiset ja luullaan, että se on paljon mukavampaa mitä se todellisuudessa on, mutta se on vaan käytännössä pidemmän päivän tekemistä. Siinä se lähinnä on.

8. Mistä sait apua yrityksen perustamiselle?
Oikeastaan aika monestakin lähteestä esim. yrittäjäjärjestöt ovat ja olen tuntenut sitä kautta ihmisiä. Myös edellisten työsektoreiden kautta ja vanhemmilta. Minulla on aika laaja tuttavapiiri, joka pystyy auttamaan tässä.

9. Kerro tuotteista tai palveluista joiden ympärille yritys syntyi. Esittele esimerkki tuotteita tai kuvaile yrityksesi tarjoamia palveluja.

No meillä on oikeastaan sillä tavalla, että lyhyesti jos tiivistää, tämän liikeidean tai ajatuksen, niin tarjotaan juhlia, tilaisuuksia ja kokouksia kaikentyyppisille ryhmille sekä yrityksille että yksityisille pystytään järjestämään tilaisuuksia jopa 1500-2000 hengelle.

Millä aikavälillä tarkoitat?
Samanaikaisesti. Semmoiset tilaisuudet ovat suurimpia mitä tähän mennessä olemme järjestäneet, mutta periaatteessa pystytään niin suuria kuin on tarvis. Eli jostain 5 hengen tilaisuuksista tuollaisiin suurimpiin.

Missä te toteutatte nämä suuremmat tilaisuudet?
Sitten on asiakkaan omissa tiloissa, tai hankitaan tiloja. Täällä omassa paikassa on 400 henkeä ollut max.

10. Miten olet jatkanut ja menestynyt?

Viellä ei voi kamalasti jatkamisesta puhua, kun olen vajaan pari vuotta tässä ollut, mutta paikan myötä on kyllä menestystä tullut ihan kiitettävästi.

11. Mitä ajattelet yrittämisestä nyt ja mitä yrittäjyys on antanut sinulle?
No oikeastaan yrittäjyys on antanut töitä tietenkin pääasiallisesti ja niitä on kyllä riittänyt. Tässä pitää paljon kokonaisvaltaisemmin ajatella sitä työntekoa, että kaikki mitä tekee sillä on väliä. Jos vierailla on töissä, niin vaikka siellä ei muutamaan päivään tekisi mitään isossa yrityksessä niin se ei välttämättä vielä vaikuta millään tavalla, mutta kun on pieni yritys ja toisena omistajana, niin se näkyy heti jos puolilta päivin tulee vasta töihin. Silloin tuntuu, että maailma kaatuu.

12. Millaisia ominaisuuksia sinusta yrittäjällä on hyvä olla ja miten yrittäjämäisiä taitoja tarvitaan yleensäkin elämässä?
Oikeastaan ne taidot mitä siinä tarvitaan.. moni luulee, että siinä pitäisi olla sillä tavalla jotain erityistaitoja, mutta kyllä ne on ihan semmoiset peruselementit, jotka pitää olla vahvat. Eli, että jaksaa uskoa tekemiseensä, ja että jaksaa olla ahkera. Yrittämisessä ei pitäisi tehdä sitä, että urautuisi siihen hommaan, vaan että pitäisi olla ideaa, millä tavalla pystyisi kehittämään, koska nykyaikana helposti tipahtaa siitä menestyksen putkesta, jos uutta ideaa ei jatkuvasti löydy, miten liiketoimintaa voisi kehittää. Varsinkin itseltäni puuttuu ruoanlaittoalan ammattitaito, ja sitten tätä konseptia on yritetty laajentaa, että on ohjelmapalveluita ja yhteistyökumppaneita. Että jos ei mitä itse osaa niin oikeanlaiset asiantuntijat olisivat saatavilla.

13. Voitko esitellä hieman yrityksesi asioita?
Tyypillisin mihin tarkoitukseen mihin tämä yritys on, niin varmaan se häidenjatkopaikka. Monet viettävät häitä ensi kertaa, niin koko homma käydään yksityiskohtaisesti ja suunnitellaan tarkasti.

14. Miten näet yrityksesi tulevaisuudessa 10 vuoden jälkeen?
Suomessa on siinä vaiheessa menty siihen, että kaikki juhlat laitetaan jossain järjestettäväksi ja yhä pienemmistä aiheista juhlitaan.

15. Millaisia yhteistyöyrityksiä teillä on?
No esim. kuljetuspalvelut, kuten linja-auto, henkilöauto - ja laivakuljetuksiakin meille tehdään. Esityksen ja ohjelmapalvelutuottajia. Oikeastaan kaikkea mitä juhliin liittyy.

16. Vahvuudet, joiden varaan voidaan välittömästi alkaa rakentaa?
Oikeastaan hmmm... tinkimätön laatu. Jotkut asiakkaista ovat jopa kehuneet, että yrityksemme on tämän alan parhaasta päästä.

17. Heikkoudet (jotka täytyy välittömästi korjata)
Kuten jo aiemmin sanoin niin itseltäni puuttuu ravintola-alan ruuanlaiton tuntemus, mutta oikeat tekijät osaa hommansa. Mie sitten hoidan sellaisia muita tärkeitä hommia.

18. Mahdollisuudet (jotka voidaan tulevaisuudessa hyödyntää)
Oikeastaan. Tontteja on 3 käytössä. Asiakkaiden kanssa on pohdittu ja mietitty majoituspalvelua ja savusaunaa. Täytyy miettiä jos on paljon kysyntää.

19. Uhat (jotka täytyy tulevaisuutta suunniteltaessa ottaa huomioon)
Tietysti rahoitus ja kaikki yleisen markkinatalouden heilahdukset. Jos eläisimme esim. 92-93 vuosien lama-aika niin meillä ja ihmisillä olla tiukkaa, joten ei olisi ehkä varaa juhlimiseen.

20. Miten tämä paikka on suunniteltu?
Juhlatilaisuuksissa ihmiset menee mieluiten ikkunapaikoille, joten itse vähän hahmottelin ja sitten erään arkkitehdin kanssa suunnittelimme lopullisen tuloksen.

21. Mistä nimi Lehmon Cuisine tulee?
Lehmo on ihan paikkakunnan vuoksi ja cuisine on ranskaa ja tarkoittaa sitten tätä keittiötä. Tässä käy vähän niin kuin viinille, että paranee vanhetessa

22. Minkä ikäisenä aloitit yritys toiminnan?
Olen nyt 25. Ja en suosittelis sitä nuoremmille.

23. Miksi halusit yritäjäksi?
No on silleen että ei se nyt ihan välttämättä ollu silleensä että halus yrittäjäks on nähnyt senkin et se arki on karua joskus mut tietysti sit jos onnistuu ihan kunnolla ni rahaa tulee.

24. Mikä on kiireisintä aikaa?
Oikeestaan kesä..tai no oikeestaan aika tasata on ollu, mut painottuu kesään ja sit tähän pikkujoulukauteen.

25. Mitenkäs teillä tämä mainostus?
No media innostu sen verran et me saatiin tota joka lehteen esittely/haastattelu. Oli sit tietysti entisiäkin asiakkaita ja kaikki ovat olleet aika tyytyväisiä.

26. Ootteko te käyneet missän messuilla?
Eipä muuten ku Karjalan messuilla oltiin. 

 

 

 

Takaisin valikkosivulle