Lehmo Cuisine yrittäjähaastattelu 08.11.2004
Yrityksen kotisivuille tästä
Haastateltavana yrittäjä Petri Lehikoinen
Haastattelijat: Ella, Elli, Minna K. ja Ninni 9A
1.
Voisitko hieman esitellä itseäsi ja yritystäsi?
Eli minä olen Lehikoisen Petri ja toimin Pohjois-Karjalan juhla- ja pitopalvelun
toisena osakkaana. Yrityksestä käytämme nimeä Lehmon Cuisine.
2. Kerro taustastasi, nuoruudestasi ja siitä mitä kenties unelmoit tekeväsi
isona?
Taustasta sen verran, että aikaisemmin koulun ja armeijan jälkeen olin
myyntialalla töissä, kun taas äitini on ollut pitopalveluyrittäjänä jo 26
vuotta. Pari vuotta sitten päätimme että minäkin lähden tähän mukaan
täyspäiväisesti. Idea sitten lähti siitä, ja hyvältä tämä on tähän asti
näyttänyt.
3. Miten tulit ajatelleeksi yrityksen perustamista?
Sanotaanko, että aina tämä on ollut mielessä. Nyt lähdettiin tätä kuitenkin
tekemään ihan vain kysynnän perusteella, jotta tälle olisi sitten jotain
käyttöäkin.
4. Mistä liikeidea sitten syntyi?
Asiakkaiden toiveista. Iso paikka,jossa mahtuisi mahdollisimman moni samaan
tilaan.Sellaisia on melko vähän täällä Joensuun seudulla, joten tarvetta kyllä
oli.
5. Lähditkö liikkeelle yksin vai jonkun kanssa?
Lähdin äitini Kaarinan mukaan joka on kuten jo aiemmin mainitsin, pitänyt tämän
alan yritystä jo 26 vuotta.
6. Millaisia olivat pelkosi ja odotuksesi?
Odotukset olivat sellaiset, että saataisiin elatus minulle, äidille sekä 1 tai 2
vakituiselle työntekijälle.Odotukset ovat kyllä ylittyneet! Pelkotila oli se,
että itselläni ei ole ravintola-alan koulutusta. "Ei ole suutarin
lapsella kenkiä" sanonta pitää tässä tapauksessa paikkansa. Siltä puolelta
tietämystä ei siis löydy. Muuten ihan luottavaisin mielin.
7. Millaista luulit yrittämisen olevan?
Oikeastaan minulla ei ollu mitään suurempia luuloja tai ihannointikuvia, koska
olen pienestä pitäen nähnyt, mitä se todellisuudessa on. Siihen on usein
odotukset ihmisillä vähän erillaiset ja luullaan, että se on paljon mukavampaa
mitä se todellisuudessa on, mutta se on vaan käytännössä pidemmän päivän
tekemistä. Siinä se lähinnä on.
8. Mistä sait apua yrityksen perustamiselle?
Oikeastaan aika monestakin lähteestä esim. yrittäjäjärjestöt ovat ja olen
tuntenut sitä kautta ihmisiä. Myös edellisten työsektoreiden kautta ja
vanhemmilta. Minulla on aika laaja tuttavapiiri, joka pystyy auttamaan tässä.
9. Kerro tuotteista tai palveluista joiden ympärille yritys syntyi. Esittele
esimerkki tuotteita tai kuvaile yrityksesi tarjoamia palveluja.
No meillä
on oikeastaan sillä tavalla, että lyhyesti jos tiivistää, tämän liikeidean tai
ajatuksen, niin tarjotaan juhlia, tilaisuuksia ja kokouksia kaikentyyppisille
ryhmille sekä yrityksille että yksityisille pystytään järjestämään tilaisuuksia
jopa 1500-2000 hengelle.
Millä aikavälillä tarkoitat?
Samanaikaisesti. Semmoiset tilaisuudet ovat suurimpia mitä tähän mennessä olemme
järjestäneet, mutta periaatteessa pystytään niin suuria kuin on tarvis. Eli
jostain 5 hengen tilaisuuksista tuollaisiin suurimpiin.
Missä te toteutatte nämä suuremmat tilaisuudet?
Sitten on asiakkaan omissa tiloissa, tai hankitaan tiloja. Täällä omassa
paikassa on 400 henkeä ollut max.
10. Miten olet jatkanut ja menestynyt?
Viellä ei voi kamalasti jatkamisesta puhua, kun olen vajaan pari vuotta tässä
ollut, mutta paikan myötä on kyllä menestystä tullut ihan kiitettävästi.
11. Mitä ajattelet yrittämisestä nyt ja mitä yrittäjyys on antanut sinulle?
No oikeastaan yrittäjyys on antanut töitä tietenkin pääasiallisesti ja niitä on
kyllä riittänyt. Tässä pitää paljon kokonaisvaltaisemmin ajatella sitä
työntekoa, että kaikki mitä tekee sillä on väliä. Jos vierailla on töissä, niin
vaikka siellä ei muutamaan päivään tekisi mitään isossa yrityksessä niin se ei
välttämättä vielä vaikuta millään tavalla, mutta kun on pieni yritys ja toisena
omistajana, niin se näkyy heti jos puolilta päivin tulee vasta töihin. Silloin
tuntuu, että maailma kaatuu.
12. Millaisia ominaisuuksia sinusta yrittäjällä on hyvä olla ja miten
yrittäjämäisiä taitoja tarvitaan yleensäkin elämässä?
Oikeastaan ne taidot mitä siinä tarvitaan.. moni luulee, että siinä pitäisi olla
sillä tavalla jotain erityistaitoja, mutta kyllä ne on ihan semmoiset
peruselementit, jotka pitää olla vahvat. Eli, että jaksaa uskoa tekemiseensä, ja
että jaksaa olla ahkera. Yrittämisessä ei pitäisi tehdä sitä, että urautuisi
siihen hommaan, vaan että pitäisi olla ideaa, millä tavalla pystyisi
kehittämään, koska nykyaikana helposti tipahtaa siitä menestyksen putkesta, jos
uutta ideaa ei jatkuvasti löydy, miten liiketoimintaa voisi kehittää. Varsinkin
itseltäni puuttuu ruoanlaittoalan ammattitaito, ja sitten tätä konseptia on
yritetty laajentaa, että on ohjelmapalveluita ja yhteistyökumppaneita. Että jos
ei mitä itse osaa niin oikeanlaiset asiantuntijat olisivat saatavilla.
13. Voitko esitellä hieman yrityksesi asioita?
Tyypillisin mihin tarkoitukseen mihin tämä yritys on, niin varmaan se
häidenjatkopaikka. Monet viettävät häitä ensi kertaa, niin koko homma käydään
yksityiskohtaisesti ja suunnitellaan tarkasti.
14. Miten näet yrityksesi tulevaisuudessa 10 vuoden jälkeen?
Suomessa on siinä vaiheessa menty siihen, että kaikki juhlat laitetaan jossain
järjestettäväksi ja yhä pienemmistä aiheista juhlitaan.
15. Millaisia yhteistyöyrityksiä teillä on?
No esim. kuljetuspalvelut, kuten linja-auto, henkilöauto - ja
laivakuljetuksiakin meille tehdään. Esityksen ja ohjelmapalvelutuottajia.
Oikeastaan kaikkea mitä juhliin liittyy.
16. Vahvuudet, joiden varaan voidaan välittömästi alkaa rakentaa?
Oikeastaan hmmm... tinkimätön laatu. Jotkut asiakkaista ovat jopa kehuneet, että
yrityksemme on tämän alan parhaasta päästä.
17. Heikkoudet (jotka täytyy välittömästi korjata)
Kuten jo aiemmin sanoin niin itseltäni puuttuu ravintola-alan ruuanlaiton
tuntemus, mutta oikeat tekijät osaa hommansa. Mie sitten hoidan sellaisia muita
tärkeitä hommia.
18. Mahdollisuudet (jotka voidaan tulevaisuudessa hyödyntää)
Oikeastaan. Tontteja on 3 käytössä. Asiakkaiden kanssa on pohdittu ja mietitty
majoituspalvelua ja savusaunaa. Täytyy miettiä jos on paljon kysyntää.
19. Uhat (jotka täytyy tulevaisuutta suunniteltaessa ottaa huomioon)
Tietysti rahoitus ja kaikki yleisen markkinatalouden heilahdukset. Jos eläisimme
esim. 92-93 vuosien lama-aika niin meillä ja ihmisillä olla tiukkaa, joten ei
olisi ehkä varaa juhlimiseen.
20. Miten tämä paikka on suunniteltu?
Juhlatilaisuuksissa ihmiset menee mieluiten ikkunapaikoille, joten itse vähän
hahmottelin ja sitten erään arkkitehdin kanssa suunnittelimme lopullisen
tuloksen.
21. Mistä nimi Lehmon Cuisine tulee?
Lehmo on ihan paikkakunnan vuoksi ja cuisine on ranskaa ja tarkoittaa sitten
tätä keittiötä. Tässä käy vähän niin kuin viinille, että paranee vanhetessa
22. Minkä ikäisenä aloitit yritys toiminnan?
Olen nyt 25. Ja en suosittelis sitä nuoremmille.
23. Miksi halusit yritäjäksi?
No on silleen että ei se nyt ihan välttämättä ollu silleensä että halus
yrittäjäks on nähnyt senkin et se arki on karua joskus mut tietysti sit jos
onnistuu ihan kunnolla ni rahaa tulee.
24. Mikä on kiireisintä aikaa?
Oikeestaan kesä..tai no oikeestaan aika tasata on ollu, mut painottuu kesään ja
sit tähän pikkujoulukauteen.
25. Mitenkäs teillä tämä mainostus?
No media innostu sen verran et me saatiin tota joka lehteen
esittely/haastattelu. Oli sit tietysti entisiäkin asiakkaita ja kaikki ovat
olleet aika tyytyväisiä.
26. Ootteko te käyneet missän messuilla?
Eipä muuten ku Karjalan messuilla oltiin.